Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten rolluiken

Ben je op zoek naar rolluiken met een warme, stijlvolle houtlook? Dan heb je 2 opties: kiezen voor echte houten rolluiken of voor rolluiken in PVC of aluminium die het uitzicht van hout nabootsen. Wat is nu de beste keuze voor jouw project? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? En welk prijskaartje hangt eraan vast? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:

OPTIE 1: Houten rolluiken
OPTIE 2: Rolluiken met houtlook (PVC of aluminium)
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

 

Doe een beroep op een erkende installateur van rolluiken

Kies je voor echte houten rolluiken of rolluiken in PVC of aluminium met een houtlook? In beide gevallen is het aangeraden om een erkende installateur van rolluiken in te schakelen. Dankzij zijn vakkennis en ervaring ben je zeker van:

 • Rolluiken op jouw maat: welk type rolluik past het best bij jouw situatie en wensen? Kies je beter voor een manuele of elektrische bediening? Wil je extra bescherming met een inbraakwerend rolluik?, … Een erkende vakman zoekt samen met jou naar rolluiken op jouw maat.
 • Correcte en vlotte plaatsing: welk soort rolluik je ook kiest, bij de plaatsing komt heel wat kijken. Dankzij de expertise en het juiste gereedschap van een erkende installateur gebeurt alles correct en vlot. Bovendien je ook zeker dat je rolluiken perfect zijn afgesteld.
 • Aanspreekpunt voor onderhoud/herstelling: wil je de levensduur van je rolluiken verlengen? Een erkende installateur geeft je graag tips voor het onderhoud en is de geknipte persoon om een eventuele herstelling uit te voeren (bv. rolluikband vervangen, scheve lamellen, …).

TIP: op zoek naar een erkende installateur van rolluiken actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

 

OPTIE 1: Houten rolluiken

Echte houten rolluiken zijn nog slechts bij een klein aantal fabrikanten beschikbaar. Ze verdwijnen dus uit het straatbeeld, maar je kan ze nog altijd laten plaatsen. Denk maar aan een exclusief bouwproject of een geklasseerde woning (herenhuizen, pastorieën, …).

 

Voor- en nadelen houten rolluiken (vs. PVC/aluminium)

Naast rolluiken in echt hout bestaan er ook rolluiken in PVC of aluminium met een houtlook. Wat zijn de voor- en nadelen van houten rolluiken ten opzichte van die andere materialen? Een kort overzicht!

Voordelen houten rolluiken (vs. PVC/aluminium)

 • Unieke uitstraling: een echte houtnerfstructuur zorgt voor een authentieke, unieke look van je woning.
 • Overschilderbaar: wil je je houten rolluiken in een ander kleurtje steken? Geen probleem, in tegenstelling tot PVC en aluminium is hout eenvoudig overschilderbaar. Ook houten rolluiken herstellen is eenvoudiger dan bij deze andere materialen.
 • Zeldzaam en exclusief: PVC en aluminium zijn de standaardkeuzes bij rolluiken. Met houten rolluiken kies je dus voor exclusiviteit.

 

Nadelen houten rolluiken (vs. PVC/aluminium)

 • Duurder: door het beperkte aanbod van houten rolluiken zijn ze duurder dan rolluiken in PVC en aluminium.
 • Meer onderhoud: houten rolluiken buiten moet je vaker onderhouden (reinigen, beitsen of schilderen, …) dan PVC en aluminium met het oog op een langere levensduur.
 • Minder inbraakwerend: houten rolluiken bieden een minder goede bescherming tegen dieven dan rolluiken in PVC of aluminium.
 • Zwaarder: hout weegt meer dan PVC en aluminium en is dus lastiger om te plaatsen. Ook manuele bediening is niet aangeraden en de rolluikmotor bij elektrische bediening zal iets duurder zijn.
 • Slechtere geluidsisolatie: houten rolluiken zijn moeilijker geluidsdicht te krijgen.

 

 

Prijs houten rolluiken

Het is moeilijk om een richtprijs te geven voor rolluiken in hout. De uiteindelijke kosten zullen afhangen van verschillende factoren: het type rolluik, de grootte, de bedieningswijze, de houtsoort, de afwerking, … Kortom, jouw eigen wensen en situatie bepalen in grote mate de prijs.

Voor een standaard rolluik van onbewerkt hout mag je rekenen op een prijs vanaf 225 euro per m², incl. btw en excl. montage. Benieuwd naar de uiteindelijke prijs voor jouw project? Of hoeveel je betaalt voor rolluiken in PVC en aluminium? Je kan vrijblijvend verschillende offertes aanvragen bij erkende vakmannen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Druk de kosten door goed te vergelijken!

Zeker bij houten rolluiken geldt de leuze ‘Kijken en vergelijken’. Er zijn weinig leveranciers van rolluiken in hout, waardoor de prijzen enorm kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot prijzen, maar ook voorstellen en uitvoeringen vergelijken? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 

houten rolluik

 

 

OPTIE 2: Rolluiken met houtlook (PVC of aluminium)

PVC en aluminium zijn de meest gebruikte materialen voor rolluiken. Bovendien zijn PVC en aluminium rolluiken ook beschikbaar met een houtlook. Zo combineer je de troeven van deze materialen met de warme, authentieke uitstraling van hout.

 

Voor- en nadelen PVC of aluminium rolluiken (vs. hout)

Naast rolluiken met een houtlook in PVC of aluminium bestaan er ook rolluiken in echt hout. Wat zijn de voor- en nadelen van PVC en aluminium ten opzichte van hout? Een kort overzicht!

Voordelen PVC of aluminium rolluiken (vs. hout)

 • Goedkoper: zeker PVC rolluiken zijn fors goedkoper dan houten rolluiken. Maar ook aluminium rolluiken zullen een minder hoog prijskaartje hebben.
 • Minder onderhoud: PVC rolluiken vergen amper onderhoud tegen vuil en de weersomstandigheden, maar ook aluminium rolluiken zal je minder moeten behandelen dan houten rolluiken.
 • Inbraakwerend: rolluiken in aluminium en PVC bieden een goede bescherming tegen dieven. Ze zijn sterk en de lamellen sluiten goed op elkaar aan.
 • Lichter: vooral PVC rolluiken zijn een pak lichter dan houten rolluiken. Daardoor zijn ze vlotter te plaatsen en ook een manuele bediening is geen enkel probleem. Bij een elektrische bediening is bovendien een minder zware rolluikmotor nodig, wat zich ook weerspiegelt in de prijs.
 • Betere geluidsisolatie: zowel PVC als aluminium bieden een betere akoestische isolatie dan hout.

 

Nadelen PVC of aluminium rolluiken (vs. hout)

 • Minder unieke uitstraling: PVC en aluminium kunnen een houtnerfstructuur nabootsen, maar de look zal niet 100% dezelfde zijn als bij eik, Noorse den, …
 • Niet overschilderbaar: je denkt best goed na over het soort houtlook voor je rolluiken in PVC of aluminium. Want achteraf kan je ze niet overschilderen zoals bij echt hout.
 • Minder exclusief: PVC en aluminium zijn de meest courante materialen voor rolluiken. Minder zeldzaam en dus ook minder exclusief dan hout.

 

 

Prijs rolluiken met houtlook (PVC of aluminium)

De prijs van aluminium of PVC rolluiken hangt vooral af van het type rolluik, de grootte en de bedieningswijze. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen, incl. btw en excl. montage:

VoorzetrolluikInbouwrolluikOpbouwrolluik
PVC - handmatige bediening€150 per m²€90 per m²€250 per m²
PVC - elektrische bediening€400 per m²€500 per m²€450 per m²
Aluminium - handmatige bediening€200 per m²€150 per m²€200 à 250 per m²
Aluminium - elektrische bediening€500 per m²€750 per m²€600 per m²

TIP: de prijzen voor PVC en aluminium rolluiken kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook kleuren, afwerkingen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Mogelijkheden rolluiken met houtlook (PVC of aluminium)

Wil je rolluiken met een houtlook in PVC of aluminium laten plaatsen? Dan moet je eerst een aantal knopen doorhakken. Het gaat onder meer om:

 

1. Soort rolluik

 • Voorzetrolluik: een vakman plaatst het rolluik op de buitengevel. Zo vermijd je breekwerken en aanpassingen aan de ramen.
 • Opbouwrolluik: het raam en het rolluik vormen bij de plaatsing al 1 geheel. Vooral een interessante keuze bij nieuwbouw en grote renovaties.
 • Inbouwrolluik: het rolluikkastje zit ingewerkt in een nis aan de binnenkant van de woning. Inbouwrolluiken komen vooral voor bij nieuwbouwwoningen.

 

2. Soort bediening

 • Manueel: je schuift het rolluik zelf naar omhoog en omlaag met een band of een slingerstang. Dit is de goedkoopste bedieningswijze.
 • Elektrisch: een elektrische bediening kan met een schakelaar op de wand of draadloos met een afstandsbediening of een app op je smartphone. Dankzij een buismotor schuift het rolluik naar omhoog en omlaag.

 

3. Soort design en extra opties

 • Kleuren en prints: je kan kiezen uit verschillende kleuren en prints, waaronder dus ook houtnerfstructuren.
 • Extra opties: bescherming tegen vastvriezen, obstakeldetectie, zonsensoren, …

 

rolluik houtlook

 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Rolluiken met een houtlook in PVC of aluminium zijn duidelijk de beste keuze. Rolluiken in echt hout zijn dan wel zeldzaam en exclusief, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen van aluminium of PVC: goedkoper, beter isolerend, minder onderhoud, … Bovendien valt de houtlook bij deze materialen moeilijk te onderscheiden van echt hout.

TIP: een installateur kan je uitgebreid informeren over de verschillende mogelijkheden en uitvoeringen van je toekomstige rolluiken. En dat is niet alles… Hij zorgt ook voor een correcte, vlotte plaatsing met kwaliteitsvolle materialen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers