Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten rolluiken: welke kies ik het best?

Rolluiken zijn niet alleen nuttig voor verduistering. Ze zorgen ook voor inbraakpreventie, extra isolatie en privacy. Ook zijn er allerlei soorten rolluiken, met elk hun specifieke voor- en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillende soorten. Wat zijn de eigenschappen per type, en hoeveel kosten ze? Hoe kan je ze bedienen? Ontdek hieronder welk soort rolluik het beste bij jouw past!

 

Welke soorten rolluiken zijn er?

OPTIE 1: inbouwrolluiken

OPTIE 2: voorzetrolluiken

OPTIE 3: opbouwrolluiken

CONCLUSIE: welke soort rolluiken kies ik?

Wil je graag concreet advies over welke soorten rolluiken geschikt zijn in jouw situatie? Dan kan je altijd terecht bij een van onze experts. Kom hier snel en vrijblijvend in contact met vakbedrijven!

 

OPTIE 1: inbouwrolluiken

soorten rolluiken inbouw

Voor inbouwrolluiken is ruimte gemaakt in de gevel boven het raamkozijn om de rolluikkast te plaatsen. Op die manier is het luik volledig verborgen wanneer je deze niet gebruikt. Wat zijn de andere kenmerken van inbouwrolluiken? En hoeveel kost dit type rolluik? Je ontdekt het hieronder.

 

Kenmerken inbouwrolluiken

 • Uitzicht: meestal zijn inbouwrolluiken het mooiste. Zowel langs de binnen- als de buitenkant van je raam is namelijk geen rolluikkast te zien. Alleen als je ze sluit, is het dus merkbaar dat je rolluiken hebt.
 • Toepassing: experts zullen zelden inbouwrolluiken plaatsen bij bestaande woningen. Dat komt omdat een uitsparing in de dagopening van de woning dan nodig is. Bij nieuwbouwwoningen is het perfect mogelijk om dat van tevoren te voorzien, maar bij bestaande woningen is dat vaak moeilijk of zelfs onmogelijk.
 • Materiaal: inbouwrolluiken zijn beschikbaar in kunststof, aluminium en hout. Ben je op zoek naar de beste isolerende werking? Dan zijn houten inbouwrolluiken een optimale keuze. Aluminium isoleert ook goed en is een erg sterk materiaal. Inbouwrolluiken van kunststof zijn dan weer de goedkoopste soort.
 • Bediening: deze soort rolluiken kan je zowel handmatig als elektrisch bedienen. Daarnaast is het ook mogelijk om een sensor of tijdschakelaar in te stellen of je rolluiken met je domotica-systeem te verbinden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om een ingewikkelde bediening.

 

Prijs inbouwrolluiken

Er zijn veel factoren die de prijs van inbouwrolluiken beïnvloeden, maar gemiddeld mag je rekenen op zo’n € 100 à 250 per m² (excl. btw & incl. installatie). Welk materiaal kies je bijvoorbeeld? Ga je voor handmatige, elektrische of automatische bediening? Hoe laat je de rolluiken afwerken?

LET OP: dit is alleen een richtprijs. Wil je een exacte prijs voor jouw project? Of ben je nog benieuwd naar andere soorten rolluiken? Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

 

Laat je inbouwrolluiken installeren door een professional!

Inbouwrolluiken installeer je idealiter niet zelf. Omdat de uitsparing in de dagopening erg precies afgemeten moet zijn, laat je de klus beter over aan een expert. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie en eventuele service na verkoop.

Op zoek naar een installateur die jouw inbouwrolluiken kan plaatsen? Je vindt gratis en vrijblijvend vakmensen in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: voorzetrolluiken

soorten rolluiken voorzet

Voorzetrolluiken zijn rechtstreeks op je gevel of dagopening gemonteerd. Daarom is het niet nodig om je ramen aan te passen en komt er dus ook geen breekwerk bij kijken. Benieuwd naar de andere kenmerken van voorzetrolluiken, en wat je mag verwachten qua prijs? Ontdek het hieronder.

 

Kenmerken voorzetrolluiken

 • Uitzicht: bij voorzetrolluiken is de kast goed zichtbaar op de buitengevel. Maar daartegenover staat dat de rolluiken in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Je kan de uitstraling van het rolluik dus laten passen bij de rest van je woning.
 • Toepassing: voorzetrolluiken zijn ideaal voor renovaties. Er zijn namelijk geen breekwerken voor nodig, aangezien installateurs ze rechtstreeks op de buitengevel monteren. Ook bij nieuwbouwprojecten zijn voorzetrolluiken mogelijk, maar het is simpelweg minder populair.
 • Materiaal: voorzetrolluiken zijn beschikbaar in zowel PVC als aluminium. PVC is vooral budgetvriendelijk, duurzaam en ideaal voor kleine rolluiken. Aluminium rolluiken zijn dan weer erg sterk en isoleren goed. Bovendien past aluminium binnen elke woonstijl.
 • Bediening: net zoals inbouwrolluiken is het mogelijk om voorzetrolluiken handmatig en elektrisch te bedienen. Ook een integratie in je domoticasysteem is mogelijk. Wil je graag een handmatige bediening? Kies dan niet voor aluminium rolluiken, omdat ze vrij zwaar zijn.

 

Prijs voorzetrolluiken

Net als bij alle soorten rolluiken varieert de prijs van voorzetrolluiken aan de hand van bepaalde factoren. De bediening, de grootte, het materiaal, … En dit zijn maar een paar zaken die meespelen bij de prijsbepaling. Hieronder vind je een overzicht per materiaal:

Materiaal voorzetrolluikPrijs (incl. installatie & excl. btw)
Aluminium voorzetrolluiken€ 110 - 750 per m²
Kunststof voorzetrolluiken€ 100 - 500 per m²

LET OP: bovenstaande tabel bestaat enkel uit richtprijzen. Het is dus mogelijk dat jouw voorzetrolluiken meer of juist minder kosten. Ben je op zoek naar offertes op maat? Dan kan je vrijblijvend in contact komen met meerdere vakmensen in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Op zoek naar een installateur van voorzetrolluiken?

Het is belangrijk om de juiste installateur voor jouw project te vinden. Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere ervaren professionals. Die maken met plezier een offerte op maat op voor jouw voorzetrolluiken. Daarna kan je al deze voorstellen vergelijken en de juiste keuze maken.

Wil je graag een offerte voor voorzetrolluiken? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met lokale vakmensen via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: opbouwrolluiken

soorten rolluiken opbouw

Bij een opbouwrolluik vormen het raam en de rolluikkast één geheel. Een installateur monteert bij deze soort het rolluik bovenop het raamkozijn. Meestal doet die dat tegelijkertijd met de plaatsing van de ramen. Wil je graag meer weten over de eigenschappen en prijs van opbouwrolluiken? Lees hieronder verder!

 

Kenmerken opbouwrolluiken

 • Uitzicht: bij dit type is de rolluikkast niet zichtbaar op de buitengevel, maar wel aan de binnenkant van je raam. Veel mensen beschouwen dit als een nadeel. Echter zijn er ook opties om de rolluikkast weg te werken, bv. door een uitsnijding bovenaan het raam.
 • Toepassing: bij opbouwrolluiken doet het er niet toe of je een renovatie- of nieuwbouwproject laat uitvoeren. Installateurs plaatsen dit type rolluik namelijk samen met het raam.
 • Materiaal: populaire materialen voor opbouwrolluiken zijn PVC, hout en aluminium. Al deze materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Qua prijs is bv. PVC de beste optie, maar als je wil gaan voor de meest authentieke uitstraling kies je eerder voor hout.
 • Bediening: ook bij opbouwrolluiken zijn er 3 opties qua bediening: handmatig, elektrisch of automatisch. Ben je nog niet zeker van je zaak? Kies dan voor handmatige bediening. Dit kost het minste en in de meeste gevallen kan je later nog je rolluiken elektrisch maken of automatiseren.

 

Prijs opbouwrolluiken

Hoeveel kosten opbouwrolluiken? Het varieert veel, maar ga in ieder geval uit van € 220 en 600 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Het antwoord op die vraag hangt vooral af van factoren als de bediening, het materiaal, de grootte, de afwerking, de gekozen installateur, …

OPGELET: offertes op maat kunnen uiteraard verschillen van de bovengenoemde richtprijs. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs? Vraag dan gericht en professioneel advies aan meerdere installateurs in jouw buurt. Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt!

 

Laat je opbouwrolluiken plaatsen? Kom in contact met experts!

Overweeg je om opbouwrolluiken te plaatsen? Vraag dan advies aan een professional. Die weet perfect welke opties geschikt zijn voor jouw woning en zorgt daarna voor een snelle en correcte installatie.

Op zoek naar installateurs voor jouw opbouwrolluiken? Je vindt meerdere professionals via onze offerteservice. Kom hier gratis en vrijblijvend met ze in contact!

 


CONCLUSIE: welke soort rolluiken kies ik het beste?

Welke soort rolluiken het meest geschikt is in jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Hieronder sommen we enkele aandachtspunten op waar je rekening mee moet houden. Twijfel je nog? Dan kan je altijd onze vakmensen raadplegen voor advies.

 • Nieuwbouw of renovatie: heb je al een woning en wil je graag rolluiken laten plaatsen? Dan kies je het beste voor voorzet- of opbouwrolluiken. Deze soorten rolluiken zijn ook geschikt voor nieuwbouwprojecten, maar in praktijk kiezen vakmensen dan eerder voor inbouwrolluiken.
 • Prijs: omdat het type rolluik niet de enige belangrijke factor is in de prijsbepaling, is het moeilijk te zeggen welke optie de goedkoopste is. Om die reden is het van cruciaal belang om naar jouw specifieke situatie te kijken voor je een keuze maakt.
 • Installatie: bij nieuwbouwprojecten zijn inbouwrolluiken het beste. Voor renovaties zijn voorzetrolluiken dan weer aan te raden, omdat er dan geen breekwerken nodig zijn. Laat je tegelijkertijd nieuwe ramen plaatsen? Dan zijn opbouwrolluiken het meest efficiënt.
 • Uitzicht: wil je een strakke look en moet het rolluik zo min mogelijk opvallen? Dan zijn inbouwrolluiken de beste optie. Voorzetrolluiken zijn namelijk zichtbaar op je gevel en de opbouwvariant heeft een rolluikkast langs de binnenkant van je raam.

TIP: via onze offerteservice vind je installateurs voor alle rolluiken soorten. Wil je graag gratis en vrijblijvend met hen in contact komen? Vul dan het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers