Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rolluiken zelf plaatsen

Rolluiken zelf plaatsen lijkt misschien makkelijk, maar niets is minder waar. Het is eigenlijk maar in een paar situaties mogelijk. Welke soorten rolluiken kan je zelf plaatsen? Is het aan te raden? En zo ja, hoe ga je te werk? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Welke soorten rolluiken zelf plaatsen?
Zelf voorzetrolluik plaatsen: stappenplan
Belangrijke aandachtspunten
Rolluiken zelf plaatsen of expert inschakelen?
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

 

 

Waarom rolluiken plaatsen?

Rolluiken hebben veel voordelen. Zo zorgen ze onder andere voor een optimale zonwering en een betere nachtrust dankzij hun verduisterende werking:

 • Reguleren temperatuur: rolluiken houden warmte in de zomer buiten en zorgen dat het binnen lekker koel blijft. Op een warme zomerdag is het dus ook beter om ze gesloten te houden.
 • Goede geluidsisolatie: rolluiken dempen omgevingsgeluid. Hierdoor heb je een rustigere leefomgeving, waarin je je beter kan concentreren tijdens het thuiswerken. Je hebt ook rolluiken die nog extra gericht zijn op geluidswering.
 • Veiligheid: met rolluiken hou je inbrekers buiten. Je ramen en mogelijk je deuren zijn helemaal af te sluiten. Hierdoor komen inbrekers niet zomaar binnen.
 • Verduisterende functie: als je rolluik bij je slaapkamerraam zit, bevordert deze de nachtrust. De kamer is zo namelijk volledig te verduisteren. In een donkere kamer slapen de meesten beter.

Wil je meer informatie over de opties voor het plaatsen van rolluiken bij jou thuis? Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakspecialisten.

rolluiken zelf plaatsen

 

Welke soorten rolluiken kan ik zelf plaatsen?

Bij het plaatsen van rolluiken heb je de keuze uit verschillende soorten. Niet elk type is geschikt om zelf te plaatsen, omdat de installatie soms erg ingewikkeld en zwaar kan zijn. Een overzicht:

 

1. Voorzetrolluiken zelf plaatsen = mogelijk

Voorzetrolluiken zijn relatief eenvoudig te plaatsen. Ook zijn deze het meest geschikt om zelf te plaatsen, hoewel je met een vakspecialist minder risico loopt. Deze rolluiken bevestig je op de gevel of dagopening. Bij de installatie is geen intensief breekwerk nodig.

 

2. Inbouwrolluiken zelf plaatsen = niet mogelijk

Een inbouwrolluik plaatsen is vrij lastig. Het is dan ook niet aan te raden om dit zelf te doen. Er moet namelijk een uitsparing in de gevelbekleding komen, om vervolgens het rolluik boven het raamkozijn en achter de gevelbekleding te plaatsen.

 

3. Opbouwrolluiken zelf plaatsen = niet mogelijk

Een opbouwrolluik monteren is goed te combineren met het vervangen van je ramen. Als je deze rolluiken zelf wil plaatsen moet je niet alleen kennis van rolluiken hebben, maar dus ook van ramen vervangen. Het is een ingewikkelde en zware klus die je daarom beter aan een professional overlaat.

 

TIP: laat je rolluiken plaatsen door een vakspecialist!

Hoewel het zelf plaatsen van voorzetrolluiken mogelijk is, raden we toch aan om alle rolluiken te laten monteren door een expert. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing van je rolluik. Ook werkt je rolluik hierdoor optimaal en kan je er jaren mee vooruit.

Adviezen en prijzen voor je rolluiken vergelijken? Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten.

 

Zelf voorzetrolluik plaatsen: stappenplan

Zelf een rolluik plaatsen is in de meeste gevallen af te raden. Maar als je kiest voor een voorzetrolluik en enige kennis hebt, is het in theorie wel mogelijk. Het is dan handig om het stappenplan van een expert te volgen. Een vakspecialist gaat als volgt te werk:

 

 1. Inmeten & rolluiken bestellen

  Meet eerst alles heel goed en zorgvuldig op, zodat de rolluiken precies passen. Meet de breedte op 3 plaatsen en de hoogte op 2. Hierna kan je ze bestellen bij een leverancier.

 2. Geleidingsrails plaatsen

  Een rolluik heeft geleidingsrails. Deze rails hebben niet altijd zelf voorgeboorde gaten waarmee je het rolluik kan monteren. Als deze niet aanwezig zijn, moet je deze gaten dus eerst boren. Hierna kan je de rails monteren.

 3. Bediening uitkiezen

  Bij sommige rolluiken kan je voor de bediening kiezen uit elektrische bediening of trekbanden. Afhankelijk van jouw type rolluik moet er nog een opening gemaakt worden in je raamkozijn of muur voor de trekband of stroomaansluiting.

 4. Rolluik plaatsen

  Als je een rolluik koopt bij een gespecialiseerde winkel of webshop, zal er altijd een handleiding bij zitten. Hierin staat de montage stap voor stap beschreven. En als je er niet uitkomt, kan je meestal nog een vakspecialist inschakelen.

 5. Rolluik afwerken & instellen

  Bij een luik met een trekband monteer je een trekbandbegeleider en een bandoproller. Bij een elektrisch rolluik moet je je elektrische bedieningspaneel of afstandbediening instellen. Het is handig om de aanleg van de elektrische aansluiting over te laten aan een elektricien.

Wil je zeker zijn van een perfect gemonteerd rolluik bij jou thuis? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

rolluiken laten plaatsen

 

Zelf rolluiken plaatsen: aandachtspunten

Als je toch besluit om zelf een rolluik te plaatsen, is het handig om te weten dat er dan enkele risico’s zijn. Als je het rolluik niet juist plaatst, zal deze scheef hangen, niet goed werken of er zelfs in zijn geheel weer af vallen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het volgende:

 • Meet zeer goed op: ‘meten is weten’, het klinkt misschien als een cliché. Maar het klopt echt als het gaat over het plaatsen van rolluiken. Meet alles goed en rustig op voor je begint, anders zal je rolluik niet passen.
 • Gebruik het juiste gereedschap: voor de plaatsing van rolluiken heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Wat precies hangt af van je rolluik en dit staat vaak beschreven in de handleiding. Mogelijk moet je dit gereedschap eerst nog aanschaffen.
 • Gebruik de juiste montagetechniek: welke montagetechniek je nodig hebt, is ook afhankelijk van je soort rolluik. Ook deze techniek staat beschreven in de handleiding. Kom je er niet uit? Schakel dan een ervaren vakspecialist in.
 • Volg een stappenplan: het is handig om het hierboven beschreven stappenplan erbij te houden. Maar daarnaast is het ook noodzakelijk om de stappen in je handleiding precies zoals beschreven uit te voeren. Lees goed en ga rustig te werk.

Wil je meer weten over de plaatsing van een rolluik door een expert en de exacte kosten hiervan? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Rolluiken zelf plaatsen of expert inschakelen?

Je rolluiken zelf plaatsen is alleen bij voorzetrolluiken een optie. Maar ook dan blijft het aangeraden om het werk aan een vakspecialist over te laten. Een rolluik plaatsen lijkt eenvoudig, maar dit is absoluut niet waar. Met een vakspecialist profiteer je van een aantal voordelen:

 • Alles is correct opgemeten
 • Goede en snelle plaatsing
 • Heeft zelf het gereedschap
 • Heeft kennis en ervaring

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers