Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonwering: screens of rolluiken?

Als je op zoek bent naar zonwering voor de buitenkant kan je kiezen voor screens of rolluiken. Ze hebben grotendeels dezelfde eigenschappen, maar verschillen toch op een paar punten. In dit artikel vergelijken we deze 2 opties. Wat zijn de voor- en nadelen? Welke mogelijkheden zijn er? En wat zijn de kosten? Je leest het hier!

 

Welke zonnewering kies je: screens of rolluiken?

OPTIE 1: rolluiken
OPTIE 2: screens
CONCLUSIE: screens of rolluiken?

Wil jij graag screens of rolluiken als zonwering laten installeren? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmensen in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

OPTIE 1: rolluiken

screens of rolluiken

Rolluiken kunnen op een aantal manieren je wooncomfort verhogen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor privacy en zonwering, maar er zijn nog meer voordelen. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van rolluiken.

 

Voor- en nadelen rolluiken (vs. screens)

Screens en rolluiken kan je allebei gebruiken als zonwering. Wat zijn de voor- en nadelen van rolluiken vergeleken met screens? We sommen er een paar op:

 • Inbraakwerend: rolluiken zijn uitgerust met een optilbeveiliging. Dat maakt het voor inbrekers een stuk moeilijker om je huis in te komen. Daardoor is de kans groter dat ze afhaken of dat je ze op heterdaad kan betrappen.
 • Hoge isolatiewaarde: rolluiken zijn het hele jaar nuttig. In de winter houden ze de warmte binnen en in de zomer houden ze je woning koel. Je moet alleen opletten dat de rolluikkast ook goed geïsoleerd is.
 • Geluidsdempend: naast thermische isolatie bieden rolluiken ook geluidsisolatie. Hierdoor zal je minder last hebben van lawaai en kan je ’s nachts heerlijk slapen. Rolluiken zijn daarom ook ideaal als je aan een drukke weg woont.
 • Bestand tegen wisselend weer: rolluiken kunnen goed tegen zon, regen, rukwinden, nachtvorst, … Dit type zonwering is namelijk stevig en kan tegen allerlei weersomstandigheden. Je moet alleen bij aanhoudende vriestemperaturen opletten dat je rolluik niet bevriest.

 

 • Beperkte keuzemogelijkheden: rolluiken hebben niet echt een elegante uitstraling. Er zijn ook minder keuzemogelijkheden dan bij screens. De meeste rolluiken zijn nog steeds wit en kunnen je woning een logge look geven.
 • Geen uitzicht: het grootste pluspunt van screens is vaak ook het grootste minpunt van rolluiken. Zijn de rolluiken volledig omlaag? Dan is je zicht naar buiten volledig geblokkeerd en is het helemaal donker. Dat zorgt voor volledige privacy, maar het kan ook zorgen voor een ingesloten gevoel.

 

 

Mogelijkheden rolluiken

Als je rolluiken laat installeren, moet je eerst een aantal knopen doorhakken. Wil je elektrische of manuele rolluiken? Van welk materiaal moeten ze gemaakt zijn? Wil je extra inbraakwerende rolluiken? Hieronder ontdek je wat er mogelijk is:

 • Positie: er zijn 3 bevestigingsmethoden voor rolluiken. Bij inbouwrolluiken is er een uitsparing in de dagopening gemaakt. Opbouwrolluiken zijn voorzien van een omkasting op je raam en voorzetrolluiken worden rechtstreeks op je gevel gemonteerd.
 • Bediening: een manuele bediening gebeurt meestal met een draaistang of band, maar je kan ook kiezen voor elektrische rolluiken. Met behulp van een buismotor kan je dan met een simpele druk op de knop de luiken openen of sluiten.
 • Materiaal: de meest voorkomende materialen voor rolluiken zijn aluminium, kunststof en hout. Aluminium is licht van gewicht en erg duurzaam. Hout heeft dan weer die authentieke uitstraling en van nature isolerende eigenschappen. Op zoek naar een goedkopere optie? Ga dan voor kunststof rolluiken.
 • Beveiliging: rolluiken bieden standaard bescherming tegen inbrekers. Maar er bestaan ook speciale inbraakwerende rolluiken die nog moeilijker te forceren zijn. Dergelijke rolluiken zijn vooral geschikt als je vaak voor langere periodes van huis bent, of voor handelspanden.

 

Rolluiken prijs

Wat kosten rolluiken? Dat hangt van een aantal factoren af, maar ga in ieder geval uit van € 90 – 600 (excl. btw, incl. installatie). Wil je graag elektrische rolluiken of toch liever manuele? Van welk materiaal moeten ze gemaakt zijn? En hoe groot moeten ze zijn? Hieronder vind je een paar richtprijzen:

Type rolluikPrijs (excl. btw & incl. installatie)
Inbouwrolluik€ 90 à 730
Voorzetrolluik€ 150 à 500
Opbouwrolluik€ 220 à 600

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijs voor jouw rolluiken? Ontvang hier vrijblijvend offertes van verschillende installateurs in jouw buurt!

 

 

Veelgestelde vragen over rolluiken

Bij rolluiken laten plaatsen, komt heel wat kijken. Hieronder geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen: • Helpen rolluiken tegen de warmte?
  Rolluiken zijn niet alleen een fysieke buffer, maar ook een isolerende. Qua zonwering zijn ze zeer doeltreffend omdat ze volledig afsluitbaar zijn. Daardoor kunnen de zon en de warmte veel minder makkelijk je woning binnendringen. Gemiddeld kunnen rolluiken voor een verschil van zo’n 6 graden zorgen.


 • Hoe werkt een rolluik met een zonnepaneel?
  Rolluiken op zonne-energie hebben langs de voorzijde van de kast een ingebouwd zonnepaneeltje zitten. Daarachter vind je dan een accu die zon- en daglicht opslaat. Zo geniet je van volledig zelfvoorzienende rolluiken. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee.


 • Kan ik elektrische rolluiken maken van mijn handmatige zonwering?
  Het is zeker mogelijk om je handmatige rolluiken elektrisch te maken. Een installateur plaatst dan een motor in je rolluiken waardoor jij gemakkelijk met een wandschakelaar, een afstandsbediening of je smartphone de installatie kan bedienen.

 

TIP: laat je rolluiken installeren door een professional!

Zelf je rolluiken installeren is niet zo slim. Het vergt namelijk enige vakkennis en ervaring. Vergelijk ook meerdere vakmensen om de kosten beperkt te houden. Op die manier kan je namelijk alle kostenposten naast elkaar leggen en maak je altijd de juiste keuze.

Wil jij graag rolluiken kopen en laten installeren door een expert? Dan kan je vrijblijvend offertes op maat ontvangen van vakmensen in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: screens

screens en rolluiken

Net als rolluiken houden screens de zonnestralen tegen voor ze het raam bereiken. Daardoor warmt het glas minder op en geniet je binnen van een koele temperatuur. Maar in tegenstelling tot rolluiken verduisteren screens de ruimte niet helemaal en bieden ze geen isolatie. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de prijs van screens.

 

Voor- en nadelen screens (vs. rolluiken)

Qua zonwering komen screens en rolluiken grotendeels overeen, maar zijn er wel een paar belangrijke verschillen. We zetten de voor- en nadelen van screens (ten opzichte van rolluiken) op een rijtje:

 • Privacy: met screens kan je genieten van privacy zonder dat je de hele ruimte donker maakt. met screens kan je namelijk zelf bepalen hoeveel licht er doorsijpelt. Bovendien zet je pottenkijkers schaakmat, zonder zelf in te leveren op gebied van uitzicht.
 • Elegante uitstraling: rolluiken kunnen een vrij gedateerde uitstraling hebben. Bij screens geniet je wél gegarandeerd van een moderne en strakke look. Dat komt omdat de cassette veel kleiner is en dus minder opvalt.
 • Frisse lucht: zijn je rolluiken helemaal uitgerold, dan laten ze geen lucht meer door. Dat is bij screens niet het geval. Als je je raam openzet en je screens sluit, kan je perfect genieten van een briesje. Het functioneert dan ook als een soort vliegenraam.
 • Veel uitvoeringen: screens kan je in verschillende kwaliteitsvolle stoffen verkrijgen. Bovendien zijn er ook veel kleuren om uit te kiezen. Op die manier kan je de screens helemaal afstemmen op je woonstijl.

 

 • Niet isolerend: screens hebben in tegenstelling tot rolluiken geen isolerende eigenschappen. In de zomer zorgen ze er wel voor dat de warmte buiten blijft, maar in de winter laten ze wel warmte ontsnappen. Daarnaast bieden screens ook geen geluidsisolatie.
 • Niet bestand tegen alle weersinvloeden: screens kunnen tegen een stootje. Zeker als je ze voorziet van verzwaarde onderlatten en tweedelige geleiders. Toch is het aangeraden om de doeken op te trekken bij rukwinden om schade te voorkomen.

 

 

Mogelijkheden screens

Ben je geïnteresseerd in screens voor jouw huis? Dan heb je heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Zo heb je verschillende soorten screens, maar ook meerdere manieren om ze te plaatsen en bedienen. Een overzicht:

 • Soorten screens: een standaard screen heeft een doek dat met de onderlijst tussen de geleiders naar beneden beweegt. Er bestaan ook windvaste screens waarbij het doek door middel van een kabel en een systeem van veren onder spanning staat. Windvaste zipscreens hebben daar bovenop nog een rits.
 • Plaatsing: bij voorbouw screens zit de lijst voor het raam, op het kozijn. Bij opbouw screens bevindt die zich dan weer op de muur, buiten het kozijn. Tot slot zit de lijst bij inbouw screens in de muur zodat het hele systeem onzichtbaar is.
 • Bediening: handmatige bediening van screens kan via een handslinger of draaistang aan de binnenkant van de woning. Daarnaast bestaan er elektrische screens met een wandschakelaar of een afstandsbediening. Sommige systemen zijn zelfs met een smartphone te bedienen.
 • Kleur en materiaal: screendoeken bestaan uit acryl of een combinatie van glas- en polyestervezels. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende kleuren. Op die manier kan je jouw screen afstemmen op de stijl van je woning.

 

Kostprijs screens

De prijs van screens ligt tussen € 350 – 625 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt vooral af van factoren als de grootte, de kwaliteit van de stof, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Hieronder vind je een paar richtprijzen voor screens van 2 meter op 1,5 meter:

Type screen (2m x 1,5m)Prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Standaard screen met handmatige bediening€ 350 à 400
Zipscreen met elektrische bediening€ 550 à 625

LET OP: dit zijn maar richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor screens? Dan kan je vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende professionals in je buurt.

 

Veelgestelde vragen over screens

Heb je interesse in screens en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je een definitieve keuze maakt. Hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen: • Helpen screens tegen de warmte?
  Screens houden zonnestralen tegen voor ze het raam bereiken. Dat zorgt ervoor dat het raam minder snel opwarmt en je binnen van een aangenamere temperatuur kan genieten. Toch zijn screens in tegenstelling tot rolluiken niet volledig warmtewerend.


 • Vergen screens veel onderhoud?
  Regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur van je screens. Maar hoe je ze onderhoudt, hangt af van het type screen. Bij de meeste soorten kan je de geleiders insmeren met een droogsmeermiddel als siliconenspray. Let wel op dat je de resten van het droogsmeermiddel dan goed verwijdert, om vlekken in het screendoek te vermijden.


 • Kan ik mijn bestaande screens elektrisch maken?
  Jazeker! Daarvoor heb je een buismotor met een adaptatieset voor een ronde buis nodig. Je kan van tevoren aangeven bij je professional wat voor bediening je wil. Die doet dan wat nodig is om jouw screens elektrisch te maken.

 

TIP: laat je screens installeren door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf je screens te installeren, maar het is niet aangeraden. Omdat het risico bestaat dat er iets fout loopt, vertrouw je beter op een expert. Om zeker te zijn van een correcte prijs, is het verstandig om offertes van 2 à 3 installateurs te vergelijken. Zo weet je precies waar je voor betaalt.

Zoek je naar een professional die screens kan plaatsen? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: screens of rolluiken?

Kies je voor screens of rolluiken? Dat hangt af van je situatie. Hieronder vind je alvast enkele factoren waar je goed rekening moet houden:

 • Isolatie: op gebied van isolatiewaarde zijn rolluiken de beste keuze. Die zorgen voor thermische én akoestische isolatie.
 • Veiligheid: rolluiken zijn moeilijker te omzeilen dan screens. En dan zijn er zelfs nog speciale inbraakwerende rolluiken. Ben je dus op zoek naar een zonwering die ook als beveiliging kan functioneren? Dan kies je beter voor rolluiken dan voor screens.
 • Zicht naar buiten: als je screens omlaag hangen, heb je nog steeds de mogelijkheid om naar buiten te kijken zonder in te leveren op gebied van privacy. Dat is bij rolluiken niet het geval. Dan heb je wel privacy, maar geen uitzicht. Ook is de ruimte dan compleet verduisterd.
 • Prijs: over het algemeen zijn screens duurder dan rolluiken. Bij een beperkt budget is het dus verstandig om voor rolluiken te kiezen. Toch is het belangrijk om specifieke installateurs met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je veel kosten besparen en zijn screens bij minder budget tóch mogelijk.
 • Uitzicht: als je op zoek bent naar een esthetische zonwering, kies je beter voor screens. Daar zijn namelijk meer uitvoeringen van beschikbaar. Rolluiken zien er ook wat gedateerd uit, terwijl screens juist een moderne look hebben.
 • Hittegolf: tijdens een hittegolf wil je er alles aan doen om de temperatuur in huis laag te houden. Screens zijn dan een goede optie, maar ze zijn niet volledig warmtewerend. Rolluiken in een lichte kleur zijn dan 100% de beste keuze.

Wil jij graag rolluiken of screens kopen en laten installeren? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij 2 à 3 experts in je buurt:

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers