Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rolluikband vervangen

Is jouw rolluikband vuil, afgebroken of gescheurd door veelvuldig gebruik en slijtage? Dan is het aan vervanging toe. Je hoeft zeker niet het volledige rolluik te vervangen, enkel de rolluikband is meestal voldoende. Maar hoe moet je een rolluikband vervangen? Waar moet je op letten? Welke band moet je kopen en hoeveel kost het? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: PrijsStappenplanDHZ vs. vakmanRolluiken herstellen of vervangen?

 

Welke rolluiklint kopen?

Rolluiklinten zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Let bij je aankoop zeker op volgende eigenschappen:

 

1. Materiaal

Doorgaans zijn ze geweven met polypropyleen of katoen.

 

2. Afmetingen

Rolluikbanden zijn mogelijk in diverse breedtes en lengtes. Een breedte van 14 mm of 22 mm is het meest gangbaar. Op vlak van lengte zijn er meer mogelijkheden. Zo heb je rolluikbanden van 5 m, 7 m, 12 m, … Tip: De benodigde lengte van je rolluiklint is ongeveer 2,5 keer de hoogte van het rolluik. Bij een rolluik met bandvertrager is dat 4 keer de hoogte van het rolluik.

 

3. Kleur

Rolluikbanden kan je hebben in wit, zwart, grijs, bruin, in combinatie met meerdere kleuren, … Tip: Kies een rolluiklint in een kleur die aansluit bij de kleur van je muur. Zo valt het lint minder op.

 

4. Extra’s

Sommige rolluiklinten zijn al voorzien van gaten zodat je ze makkelijk kan bevestiging aan de bandopwinder en de bandschijf. Een ander leuk extraatje is een kunststof handgreep die je aan het rolluiklint kan bevestigen om het optrekken en aflaten van het rolluik te vergemakkelijken.

 

Rolluikband vervangen: kosten

Hoeveel je betaalt voor een rolluiklint is vooral afhankelijk van de afmetingen. Enkele richtprijzen:

 • Grijs rolluiklint 14 mm x 5 m: € 11,69
 • Grijs rolluiklint 14 mm x 7 m: € 12,84
 • Grijs rolluiklint 14 mm x 11 m: € 16,29

» Bekijk het volledige gamma in de webshop.

 

Stappenplan

 1. Doe het rolluik naar beneden en doe de bandopwinder open:
  de bandopwinder is meestal een kunststof of aluminium bakje dat zich onderaan het rolluik aan de muur bevindt. Het kan ook in de muur ingewerkt zijn. De meeste bandopwinders kan je openen met een schroevendraaier.
 2. Blokkeer het oprolmechanisme in de bandopwinder:
  in de bandopwinder bevindt zich een spoel/oprolwiel dat werkt als oprolmechanisme voor de rolluikband. Dat moet je blokkeren door het bvb. met een schroefje vast te zetten. Zorg ervoor dat het oprolmechanisme goed vast zit. Als het los schiet kan de interne veer breken. Nadien kan je het oude rolluiklint, dat rond het oprolwiel zit, losmaken.
 3. Open de rolluikkast:
  hierin zitten de rolluik lamellen opgerold als het rolluik opgetrokken is. De rolluikkast kan je openen door de schroefjes met een schroevendraaier los te draaien .
 4. Maak de bladveren los van de as:
  dat doe je door de propnagel of schroef te verwijderen of door de bladveren te draaien zodat ze uit de as klikken.
 5. Maak de oude rolluikband vast aan het nieuwe:
  dat kan je doen door ze aan elkaar te nieten. Trek nadien aan de buitenzijde de oude rolluikband (met daaraan het nieuwe lint) terug.
 6. Maak het oude rolluiklint los van de bandschijf en het nieuwe lint:
  de bandschijf is het oprolmechanisme bovenaan het rolluik waar het rolluiklint aan oprolt.
 7. Bevestig de nieuwe rolluikband aan de bandschijf:
  je kan het eraan vastschroeven of inhaken. Vervolgens draai je de nieuwe rolluikband rond de bandschijf (minstens 2 keer). Als je de rest van het lint laat hangen moet het uiteinde zo’n 20 à 30 cm lager komen dan de bandopwinder. Maak nadien de bladveren terug vast.
 8. Haal het uiteinde van het nieuwe lint door de bandopwinder:
  zorg ervoor dat het niet gedraaid zit.
 9. Maak de rolluikband vast aan het oprolwiel in de bandopwinder:
  zorg ervoor dat het goed vastzit. Je kan nu het oprolmechanisme in de bandopwinder deblokkeren waardoor het lint rustig oprolt.
 10. Test het rolluik:
  trek het rolluik rustig op. Dat moet vlot en zonder haperen verlopen. Controleer of je het rolluik ook zonder haperen terug naar beneden kan laten.

 

Koop een nieuwe rolluikband in de webshop en ga zelf aan de slag. Geniet van een ruim aanbod aan scherpe prijzen en een gratis en snelle levering. Vergelijk verschillende rolluikbanden in de webshop.

 

Rolluiklint zelf herstellen of een vakman inschakelen?

Een rolluiklint vervangen is een complexe klus die je stap voor stap en met de nodige voorzichtigheid en precisie moet uitvoeren. Een juiste plaatsing is dan ook heel belangrijk. Anders bestaat het risico dat het optrekken of aflaten van het rolluik hapert of dat het lint ergens tegen wringt waardoor het sneller slijt.

 

» Kan ik het lint van een rolluik zelf vervangen?

Met de nodige handigheid en kennis van zaken wel. In andere gevallen doe je best een beroep op een vakman. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering en dat jouw rolluik en het mechanisme erachter niet beschadigd raken. Je kan ook van de gelegenheid gebruik maken om de vakman andere reparaties aan het rolluik te laten uitvoeren.

Een overzicht van de kosten per type reparatie als je ze laat uitvoeren door een vakman:

Type reparatieGemiddelde prijs per rolluik
Herstellen of vervangen lamellen€ 20 - 40
Vervangen bediening€ 30 - 150
Vervangen rolluikblad€ 100 - 200
Vervangen rolluikmotor€ 150 - 300

Let op, de prijzen kunnen sterk verschillen naargelang de situatie en de vakman. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van rolluik specialisten via de offertepagina.

 

rolluikband vervangen

 

Maak van de gelegenheid gebruik: maak de rolluiken elektrisch

Versleten rolluikbanden zijn de ideale gelegenheid om je manuele rolluiken elektrisch te maken. Als je de bediening van de rolluiken dan toch moet vervangen, kan je het beter meteen goed doen. Een rolluik elektrisch maken gebeurt door de handmatige bediening te vervangen door een buismotor.

De voordelen?

 • Strakkere look: het rolluiklint is niet meer zichtbaar aan de muur. Dat is vanzelfsprekend mooier.
 • Meer comfort: afhankelijk van de grootte en het materiaal kan een rolluik vrij zwaar zijn. Dat maakt optrekken ervan soms moeilijk. Met een elektrische bediening kies je voor comfort omdat je het rolluik niet zelf moet bedienen.

Een elektrisch rolluik bedien je via een schakelaar of een afstandsbediening. Je kan de bediening ook volledig automatiseren. Een sensor of tijdschakelklok bepaalt dan wanneer de rolluiken op en af gaan. Het is ook mogelijk om jouw rolluiken te integreren in een domoticasysteem. Erg handig als je ze wil bedienen via je smartphone of als je niet thuis bent.

 

» Hoeveel kost het?

 • Buismotor + schakelaar: ± € 100 per rolluik
 • Buismotor + afstandsbediening of aansluiting op domoticasysteem: ± € 250 per rolluik

Let op, het gaat hier niet om een volledig nieuw systeem met nieuwe rolluiken, maar om het elektrisch maken van bestaande rolluiken. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van rolluik specialisten via de offertepagina.

 

Rolluik herstellen of vervangen?

Rolluiken hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar, afhankelijk van het type rolluik, de kwaliteit en de mate waarin het gebruikt wordt. Zijn je rolluiken rond de 15 jaar oud, dan bestaat de kans dat andere onderdelen binnenkort ook aan vervanging toe zijn. In dat opzicht is het soms interessanter om je rolluiken volledig te vervangen in plaats van ze te herstellen.

Je oude rolluiken laten vervangen door nieuwe biedt ook interessante voordelen. Nieuwe exemplaren zijn van betere kwaliteit, hebben een hoger isolatievermogen, je kan meteen kiezen voor elektrische bediening, …

Of je jouw rolluiken nog laat herstellen of volledig laat vervangen is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je rolluiken en de reparatie die uitgevoerd moet worden. Een rolluikband vervangen is geen dure ingreep. Zijn je rolluiken al vrij oud of is de herstelling duurder dan de prijs van nieuwe rolluiken, dan is de keuze snel gemaakt.

Een overzicht van de prijzen voor nieuwe rolluiken:

Materiaal rolluikGemiddelde prijs handmatige bediening (excl. montage)Gemiddelde prijs elektrische bediening (excl. montage)
PVC rolluik
(1m x 1m)
± €100 - €250 ± €200 - €500
Aluminium rolluik (1m x 1m)± €110 - €270 ± €200 - €750

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de rolluiken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers